Свинско каре со зачини

Од:

Аромата и пикантноста на зачините обичното парче месо го прават вистински деликатес …

Потребно е:
1 кг свинско каре
1 полна лажица ким
1 лажица семки од коријандер
сок од 1 помал лимон
250 мл бело вино
20 гр путер
крупна морска сол
свежо мелен бибер

Подготовка:
– Месото измијте го, исушете го и заврзете го со конец.

– Истолчете ги семките ким, коријандер и сол. Сипете ги во плитка поголема чинија и месото увалкајте го од сите страни.

– Во тава на рингла сипете малку масло, додадете го путерот и кога ќе се загрее ставете го месото и испржете го од сите страни. Потоа сипете го виното, почекајте да испари алкохолот и додадете го сокот од лимон. Поклопете и динстајте на тивко околу 1 час. Често полевајте го месото со сосот од тавата.

– По желба пред крај можете да додадете 4-5 моркови исецкани на стапчиња и динстајте додека да омекнат.

– Кога месото ќе биде готово оставете го 10-тина минути, исечете го и послужете.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска