Сутлијаш со чоколадо

Од:

Со малку поинаков и неодолив вкус …

Потребно е:
100 гр ориз
850 мл млеко
1 лажица путер
200 гр чоколадо за готвење
3 лажици шеќер

Подготовка:
– Чоколадото иситнете го со нож на помали парчиња. Оризот убаво измијте го и ставете го да се вари на тивко заедно со млекото и шеќерот во тенџере на рингла. Мешајте често за да не се залепи оризот за дното на тенџерето.

– Кога ќе се свати оризот и масата ќе стане како пудинг додадете го чоколадото и убаво измешајте. На крај додадете го и путерот и повторно измешајте.

– Тргнете го тенџерето на страна и оставете да се излади, а потоа сервирајте го во чаши или некои украсни садови.

– По шелба може да го посипете со печени лешници и сецкано чоколадо.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска