Соленки од хељда

Од:

За сите хронери…

Потребно е:
250 гр брашно од хељда
125 гр омекнат путер
2 јајца
2 лажици вода
1 лажиче прашок за пециво
1/2 лажиче сол
1/2 лажиче бибер
1 лажиче куркума во прав

Подготовка:
– Во еден подлабок сад ставете ги јајцата и водата и изматете ги со маталка. Додадете ги брашното и останатите суви состојки и измешајте. Потоа додадете го омекнатиот путер и убаво измешајте со дрвена лажица. Ќе добиете лепливо тесто

– Тестото префрлете го во кеса за замрзнување и со раце распоредете го во кесата. Така тестото побрзо ќе се излади. Оставете го да стои во фрижидер најмалку 1 час.

– Извадете ја кесата од фрижидер и исечете ја од двете страни. Потоа тестото исечете го на ленти со широчина 1-1,5 см и тотоа секоја лента на половина.

– Работната површина малку посипете ја со брашно и секоја лента обликувајте ја како соленка.

– Наредете ги во тава обложена со хартија за печење и ставете да се печат во загреана рерна на 180 целзиусови степени 15-18 минути.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска