Солени принцес-крофни полнети со пилешка салата

Од:

Идеално предјадење за секој ручек и одлична закуска за домашна забава, седенка…

Потребно е:
за пилешката салата:

250 г ситно сечкано пилешко месо
2 чешниња лук, ситно сечкани
3 млади кромитчиња, ситно сечкани
1 мала главица црвен кромид, ситно сечкан
сол и свежо мелен црн пипер, по вкус
2 лажици мајонез
2 лажици кисела павлака
20 г суви брусници, ситно сечкани
50 г ореви, тостирани и ситно сечкани ореви
1 лажица свеж магдонос, ситно сечкан

за тестото:
185 г брашно
115 г путер
250 мл вода
1/2 лажиче сол
1 лажиче шеќер
4 јајца

Подготовка:
– Прво припремете го филот (пилешката салата) за принцес-крофните. Во еден сад ставете ги сите состојки, измешајте убаво и садот ставете го во фрижидер најмалку 1 час.

– Во сад на рингла на помала темература ставете вода и путер. Кога путерот ќе се растопи, зголемете ја температурата.

– Измешајте ги брашното, шеќерот и солта.

– Кога водата ќе почне да врие, садот тргнете го од рингла, додадете го брашното и мешајте додека не добиете хомогена смеса, која ќе се одвојува од ѕидовите на садот.

– Оставете го тестото околу 15 минути да се излади и потоа додавајте едно по едно јајце и матете со миксер.

– Тавата обложете ја со хартија за печење. Со лажиче или, пак, со готварски шприц ставајте од тестото во форма на круг со дијаметар околу 5 см. Помеѓу оставајте простор затоа што ќе нараснат додека се печат.

– Ставете да се печат во претходно загреана рерна на 200 Целзиусови степени 10 минути, а потоа намалете ја температурата на 170 степени и печете уште 10 минути додека не поруменат. Додека се печат, немојте да ја отворате рерната затоа што ќе спласнат.

– Печените принцес-крофни оставете ги да се изладат, а потоа со рецкав нож пресечете ги на пола по должина и наполнете ги со претходно подготвената пилешка салата.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска