Солени крофни

Од:

Потребно е:
500 гр меко брашно
200 мл јогурт
1 јајце
1/2 кесичка прашок за пециво
1 кесичка сув квасец
150 мл млеко
1 лажиче сол

за филот:
крем сирење, некој вид кашкавал, шунка, колбаси, маслинки, …

Подготовка:
– Во еден сад ставете ги сите состојки и замесете тесто. покријте го со крпа и оставете го на топло да нарасне.

– Нараснатото тесто со сукала тенко развлечете го на работна површина.

– На неколку сантиметри ставајте од филоти преклопете со тесто. Крофните извадете ги со модла или пак чаша. Внимавајте филот треба да остане во средината на крофната.

– Оставете ги крофните уште малку да стојат на топло за да нараснат.

– За тоа време загрејте масло во сад на рингла. Пржете ги крофните на загреано масло од секоја страна по неколку минути, односно додека да поруменат.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска