Слатка пита од тиква

Од:

Вкусна ароматична пита од тиква со неодолива арома на цимет …

Потребно е:
15 тенки кори за пита
1,5 кг тиква
шеќер
цимет
2 кесички ванилин шеќер
масло

Подготовка:
– Тиквата излупете ја и изрендајте ја на крупно ренде. Додадете го ванилиниот шеќер.

– На работна површина ставете една кора и намастете ја и посипете со половина лажиче шеќер. Одозгора ставете ја втората кора и повторете ја постапката. Ставете ја и третата кора, малку намастете ја и распоредете ја тиквата. Посипете со 2,5 лажици шеќер и цимет и завиткајте ги како ролат.

– Истата постапка повторете ја и со останатите кори и фил.

– Ролатите наредете ги во намастена тава и премачкајте ги со малку масло.

– Ставете ги да се печат во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 35 минути или додека питете убаво не порумени.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска