Слатка кремаста пита

Од:

Многу вкусен колач кој ќе ви ги разубави овие студени зимски денови …

Потребно е:
130 гр путер
3 жолчки
240 гр брашно
100 гр шеќер во прав
прстофат сол

за кремот:
1/2 л млеко
200 гр рикота сирење
5 жолчки
50 гр нишесте
1 стапче ванила
ситно изрендана коричка од 1 1/2 портокал
3 лажици ликер од портокали (Grand Marnier)
100 гр пињоли
50 гр бланширани бадеми
1 лажица шеќер во прав

Подготовка:
– За тестото измешајте ги путерот и брашното и матете со миксер додека не добиете густо ронливо тесто.

– Во тестото додадете ги жолчките, шеќерот и солта. Ако тестото е пресуво додадете малку млеко. Замесете тесто, обликувајте во форма на диск и оставете го во фрижидер да стои половина час.

– Преминете на подготовка на кремот. Во сад на рингла сварете го млекото со стапчето ванила и изренданата кора од портокал во него.

– Во друг сад пенесто изматете ги жолчките со шеќерот.

– Во 100 мл млако млеко измешајте го нишестето.

– Кога млекото ќе биде врелоизвадете го стапчето ванила, исечете го по должина и со нож изгребете ги семките од внатрешноста и ставете ги во врелото млеко.

– Смесата со жолчки сипете ја во млекото и оставете да се вари на тивко со постојано мешање додека не се згусне, околу 10 минути.

– Во млку изладениот крем додадете ги рикота сирењето и ликерот.

– Тестото извадете го од фрижидер и развлечете го на маса. Потоа ставете го во кружен калап за пита кој претходно сте го премачкале со путер.

– Тестото на повеќе места избоцкајте го со вилушка и на него сипете го подготвениот крем. Сега на кремот посипете ги тостираните пињоли и бланшираните бадеми.

– На крај посипете со малку шеќер во прав и ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени 40-тина минути.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска