Сицилијански шпагети

Од:

Нашата идеја за денешниот ручек …

Потребно е:
350 гр мелено месо
2 модри патлиџани
1 главица кромид
2-3 чешниња лук
1 пиперка
1 лажица сос од домати
2 домати
масло
сол, бибер
мелен сув зачин
малку шпагети

Подготовка:
– Измијте ги модрите патлиџани, исецкајте ги на тркалца (не ги лупете), посолете ги и оставете да отстојат.

– Потоа измијте ги уште еднаш, исушете ги и испржете ги на врело масло. Ставете ги на хартија да се впие вишокот маснотија.

– Кромидот и лукот ситно исецкајте ги и пропржете ги на малку масло.

– Додадете ги месото и зачините и продолжете со пржењето.

– По неколку минути додадете ги сосот од домати, сецканите домати и ситно исецканата пиперка.

– Сварете ги шпагетите во солена вода, исцедете ги и додадете ги кај месото. Убаво измешајте и тргнете го садот на страна.

– Испржените патлиџани распоредете ги на дното на огноотпорна тава.

– Одозгора сипете го месото и шпагетите. Одозгора наредете уште еден ред од патлиџаните.

– Ставете да се печат во загреана рерна на 200 целзиусови степени 30-35 минути.

– Оставете да се излади, исечете го на парчиња и послужете.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска