Шарени мафини со врел чоколаден прелив

Од:

Одлично одат со филџан кафе или чаша ароматичен чај …

Потребно е:
250 мл масло
170 гр шеќер
100 мл млеко
1 бурбон ванилин шеќер
неколку капки ванила арома
4 јајца
300 гр брашно
1 1/4 лажиче прашок за пециво
на врв на нож сода бикарбона
3 лажици какао
80 гр чоколадо
изрендана кора од портокал

за чоколадниот прелив:
200 мл млеко
80-100 гр чоколадо

Подготовка:
– Рерната загрејте ја на 180 целзиусови степени.

– Чоколадото растопете го на пареа.

– Во еден сад изматете ги млекото, јајцата, маслото, бурбон ванилиниот шеќер и шеќерот. Смесата поделете ја во два сада.

– Измешајте ги брашното и прашокот за пециво и сода бикарбоната.

– Во едната смеса додадете 170 гр брашно и убаво изматете со маталка. Додадете ја и изренданата кора од портокал. Оваа смеса ќе остане светла.

– Во другата смеса додадете го растопеното чоколадо, 130 гр брашно и какао. Оваа смеса ќе биде темна.

– Во силиконски калапи за мафини или обични ако имате такви, само убаво намастете ги, сипете ги наизменично двете смеси.

– Ставете ги да се печат во загреана рерна околу 20 минути.

– За тоа време подгответе го чоколадниот прелив. Во сад на рингла ставете ги чоколадото и млекото и оставете да почне да врие. Варете неколку минути со постојано мешање додека ја добиете саканата густина. Оставете малку да се излади.

– Со изладениот прелив прелијте ги печените мафини и послужете.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска