Ова е вид на колач кој лесно се подготвува, а е вистинско уживање кога се јаде …
Потребно е:
за кората:
6 јајца
6 лажици шеќер
6 лажици брашно
4 лажици какао во прав
150 мл млеко
150 мл масло
1 ванилин шеќер
1 прашок за пециво
4 лажици чоколадо во прав
за светлиот фил:
2 кесички пудинг од ванила
7 лажици шеќер
700 мл млеко
100 гр бело чоколадо
100 гр путер
за темниот фил:
2 кесички пудинг од чоколадо
7 лажици шеќер
700 мл млеко
100 гр црно чоколадо
100 гр путер
Подготовка:
– Одвоите ги белките од жолчките.
– Во еден сад ставете ги жолчките, шеќерот и ванилиниот шеќер и убаво изматете ги со миксер. Додадете ги млекото и маслото и повторно изматете.
– Помешајте ги брашното со прашокот за пециво, какаото и чоколадото во прав. Оваа смеса додадете ја кај жолчките и матете додека да добиете хомогена смеса.
– Изматете ги белките со прстофат сол додека не добиете цврст шлаг. Додадете ги полека во смесата со жолчки и полека измешајте со дрвена лажица.
– Смесата сипете ја во тава обложена со хартија за печење и ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 30 минути (проверете дали е печена со чепкалка за заби).
– Печената кора оставете ја да се излади околу 5 минути. Со дршката на лажицата избодете ја кората на повеќе места на исто растојание. Вратете ја тавата со кората во топла рерна.