Северина Вучковиќ и Милан Поповиќ повторно го делат старателството над синот

Од:

Северина Вучковиќ и Милан Поповиќ повторно го делат старателството над синот, потврдија за Индекс од тимот на пејачката.

Откако Врховниот суд ја поништи пресудата на Жупанискиот суд во Сплит и му го врати старателството на синот на Северина на неговиот татко Милан Поповиќ, дојде до пресврт во случајот Вучковиќ-Поповиќ.

Жупанискиот суд во Сплит на седницата ја повторил претходната конечна одлука според која таткото и мајката се обврзани „договорно, заеднички и рамноправно да ја вршат родителската грижа“.

Потсетуваме дека во јануари Врховниот суд на Република Хрватска ја укина пресудата на Жупанискиот суд во Сплит, кој одлучи момчето, за кое родителите имаат заедничко старателство, да живее со својата мајка. Врховниот суд го прифати барањето за ревизија поднесено од Милан Поповиќ. Тој истакна дека Жупанискиот суд во Сплит не ги испитал усно вештаците, иако тој тоа конкретно го побарал.

Имено, ниту еден од двајцата вештаци не се појави на рочиштето, повикувајќи се на здравствени причини, а Врховниот суд заклучи дека второстепениот суд селективно ги прифатил наодите и мислењата на вештаците.

„Нејаснотиите во наодот и мислењето на вештакот не се отстрануваат со неприфаќање нејасни делови од наодите и мислењата, туку со дополнување на вештачењето и тоа, како што е пропишано, усно на рочиштето“, се вели во одлуката на Врховниот суд.

Иако барањето за преиспитување беше доставено до Врховниот суд од Поповиќ, адвокатите на Северина истакнаа дека наведеното правно разбирање не може да се примени на оваа ситуација бидејќи само Северина имала забелешки на писмениот извештај и мислењето на вештакот, а Поповиќ немал забелешки.

Поради ова, според одлуката на Врховниот суд, дошло до значителна повреда на одредбите од парничната постапка. Според советот на Врховниот суд, пропустот е направен токму во тоа што вештаците не биле поканети на рочиштето во Жупанискиот суд во Сплит и покрај барањето на една од странките.

„Треба да се заклучи дека штом една од странките побарала вештакот усно да се сослуша на рочиштето и ги прецизирала околностите под кои е предложено рочиштето, без разлика што таа претходно генерално изјавила дека нема приговори на наодот и мислењето на вештакот, битна повреда на одредбите од парничната постапка. Затоа второстепената пресуда е укината и предметот е вратен на повторно судење во Жупанискиот суд во Сплит“, се вели во решението.

Би можело да ве интересира

Северина му одговори на хрватскиот претседател: Благодарам за грижата, ама моето дете не е уште полудено

Предраг Петровиќ

Загрепската книжарница со навреди кон Северина

Предраг Петровиќ

Северина ја загуби правната битка за старателството над синот Александар

ВИДЕО: Северина се расплака на сред концерт по средбата со жена во Макарска

Државното правобранителство одлучи: Северина не ја нападна Маријана Вучковиќ Поповиќ

ВИДЕО: Северина се сопна и заврши на задник на сцената среде настап

Катерина Ѓуровски