Сарми од блитва со нане (посно)

Од:

Потребно е:
1 кг блитва
1 поголем морков, изрендан
400 гр домати, изрендани
250 гр ориз
1 лажица мелен сув зачин
1 главица кромид
маслиново масло
сол, бибер
нане

Подготовка:
– Листовите блитва убаво измијте ги и исечете ги дршките. Попарете ги со врела вода и веднаш измијте ги со ладна вода.

– Сите останати состојки измешајте ги заедно. Земајте од филот и ставете на секој лист. Замотајте ги сармите.

– Направените сарми наредете ги во тенџере во кое прво на дното сте ставиле неколку листови блитва. Во тенџерето сипете 2 чаши вода и малку маслиново масло.

– Поклопете го тенџерето и оставете ги да се варат на средна температура 40-45 минути, додека да испари целата течност.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска