Роловано телешко со салата од рукола

Од:

Идеално телешко печење …

Потребно е:
2,5 кгтелешки пафлак
1 помала главица кромид
30 гр сланина
200 гр моркови
200 гр пашканат
1 лажица сенф
сол, бибер

за салатата:
100 гр рукола
2 лажици маслиново масло
2 лажици балсамиран оцет
сол по вкус
пармезан, исечен на тенки листови
чери домати

Подготовка:
– Ситно исецкајте ги кромидот, сланината, морковите и пашканатот.

– На неколку лажичиња маслиново масло испржете ги кромидот и сланината, а потоа додадете ги морковот и пашканатот. Динстајте со повремено додавање на малку вода додека да омекне зеленчукот. Посипете со сол и бибер. Оставете го на страна да се излади.

– Телешкото месо убаво посипете го со сол и бибер. Внатрешната страна премачкајте ја со сенф и распоредете го изладениот зеленчук.

– Месото внимателно замотајте го како ролат и заврзете го со кујнски конец.

– Во садот во кој ќе го печете месото сипете малку масло и вода да го покријат дното на садот и стравете го месото.

– Садот покријте го со капак или алуминиумска фолија и ставете да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 1,5 часа. Од време на време превртете го месото во садот и поливајте го сос сокот во кој што се пече. После 1,5 часа тргнете ја фолијата или капакот и оставете да за запече уште 30-45 минути.

– Кога месото че биде печено извадете го од рерна и оставете малку да се излади. Потоа исечете го на парчиња и послужете.

– Додека се пече месото подгответе ја салатата. Руколата убаво измијте ја. Во посебен сад измешајте ги маслото, оцедот и солта и со ова прелијте ја руколата. Измешајте и одозгора посипете со листови пармезан и чери домати исечени на половинки.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска