Како да го искористите преостанатиот ориз …
Потребно е:
16 парчиња шунка
8 парчиња некој топлив кашкавал (Ајдамер, Гауда, Трапист, …)
16 лажици сварен ориз
Подготовка:
– Прво сварете го оризот во вода со малку масло и сол.
– На работна површина ставете едно парче шунка (четвороаголно), одозгора тенко парче кашкавал па повторно парче шунка.
– Сега на шунката ставете 2 лажици од сварениот ориз и замотајте ги како ролнички.
– Истата постапка повторете ја со останатите состојки.
– Ролничките наредете ги во тава со споените краеви од доле.
– Ставете ги да се печат во загреана рерна на 220 целзиусови степени додека шунката не стане крцкава , а кашкавалот да се растопи.