Ролат со џем од сливи

Од:

Кога ви се јаде нешто слатко, а немате многу време за подготовка…

Потребно е:

за бисквитното тесто:

5 јајца
120 гр остро брашно
100 гр шеќер
2 лажичиња прашок за пециво
2 лажици рум
1 ванилин шеќер
за филување:
200 гр џем од сливи
шеќер во прав, за посипување

Подготовка:

– Одвоите ги белките од жолчките. Белките изматете ги во густ шлаг.

– Во друг сад пенесто изматете ги жолчките и шеќерот. Потоа додадете го брашното малку по малку и матете додека да добиете хомогена смеса. Потоа додадете ги румот, ванилиниот шеќер и прашокот за пециво и убаво измешајте.

– Во смесата со жолчки додадете ги изматените белки и полека измешајте со дрвена лажица.

– Тавата во која ќе го печете ролатот обложете ја со хартија за печење. На хартијата внимателно истурете ја подготвената смеса и израмнете. Ставете да се пече во загреана рерна на 190 целзиусови степени, 10-15 минути. Проверете со чепкалка за заби дали е печено тестото.

– Кога ќе биде печено тестото извадете ја тавата од рерна, оставете малку да се излади и внимателно одвоите ја хартијата од тестото. Тестото завиткајте го во мокра кујнска крпа и оставете сосема да се излади.

– Изладеното бисквитно тесто одмотајте го и премачкајте го со џем од сливи. Повторно замотајте го како ролат и ставете го во фрижидер.

– Пред да го послужите посипете го со шеќер во прав и исечете на парчиња.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска