Ролат од месо во тесто

Од:

Потребно е:
1 земичка леб
150 мл млеко
бибер
100 гр кромид, ситно сецкан
1 лажица мелен сув зачин
1 пакување смрзнато лиснато тесто (500 гр)
30 гр брашно
500 гр мешано мелено месо (телешко и свинско)
100 гр кашкавал ајдамер (12 листови)
3 јајца
75 гр кечап
100 гр мајонез

Подготовка:
– Земичката исечете ја на мали коцкички, прелијте ги со млеко, измешајте и оставете ги малку да отстојат.

– Во месото додадете ги малку исцедените коцки од земичката, малку бибер, 2 јајца, кромидот и мелениот сув зачин. Убаво со рака замесете додека да се соединат сите состојки.

– Половина од лиснатото тесто тенко развлечете го на набрашнета работна површина. На половина од тестото распоредете половина од листовите кашкавал. Преклопете со празниот дел и повторно развлечете го со големина на тавата во која ќе го печете.

– На едниот крај на развлеченото тесто ставете половина од филот со месо и замотајте го како ролат. Ставете го во тава обложена со хартија за печење.

– Истата постапка повторете ја и со втората половина од тестото, филот и кашкавалот.

– И двата ролати премачкајте ги со разматено јајце и ставете ги да се печат во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 30-40 минути.

– Кечапот и мајонезот измешајте ги и послужете ги заедно со печениот ролат исечен на парчиња.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска