Ролат од месо со полнење од пилешки дробови и печурки

Од:

Фантастичен ролат од мелено месо …

Потребно е:
1 кг мелено месо
1 јајце
2 лажици Ворчестер сос
2 лажици ситно сецкан свеж магдонос
5 лажици лебни трошки
сол, бибер
10 тенки парчиња сланина

за филот:
500 гр пилешки дробови
200 гр печурки
1 главица кромид

Подготовка:
– Кромидот исецкајте го ситно. И печурките исечете ги на тенки листови. Пропржете ги на малку масло додека да испари целата течност што ќе ја пуштат печурките.

– Додадете ги ситно сецканите пилешки дробови и пржете ги 7-8 минути. Пред самиот крај додадете ги ситно сецканиот лук, сол, бибер и мелен сув зачин. Целата смеса исасирајте ја со вилушка да биде како паштета и оставете ја убаво да се излади.

– Во меленото месо додадете ги јајцето, лебните трошки, ситно сецканиот магдонос, Ворчестер сосот и сол и бибер.

– Местото ставете го на пластична фолија и обликувајте го како правоаголник.

– Над месото со лажица распоредете го филот и рамномерно размачкајте го.

– Со помош на пластичната фолија замоткајте го месото како ролат.

– Со парчињата сланина обложете го ролатот (види слика).

– Месниот ролат ставете го во тава обложена со алуминиумска фолија и ставете да се пече во загреана рерна на 190 целзиусови степени околу 40 минути.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска