Риба во крем сос

Од:

Малку поинаку спремена риба …

Потребно е:
4 филети риба
сол и бибер, по вкус

за сосот:
1/2 главица кромид, ситно сецкан
2 чешниња лук
2 лажици маслиново масло
1 лажица ситно сецкан свеж магдонос
1/2 лажиче сол
1/2 чаша сос од домати
1/2 чаша вода
2 рамни лажичиња нишесте

и уште:
1 лажица ситно сецкан свеж магдонос
сок и рендана кора од 1/2 лимон

Подготовка:
– Измијте ги парчињата риба и исушете го со кујнска хартија. Посипете ги со сол и бибер од двете страни.

– Во тава (која може во рерна) на маслиново масло пропржете го околу 3 минути ситно сецканиот кромид. Потоа додадете го сецканиот лук и пржете уште 1 минута. Додадете сол, бибер и магдонос, а потоа и нишестето разматено во сосот од домати и вода. Динстајте неколку минути со постојано матење додека да се згусне.

– На сосот наредете ги парчињата риба, посипете со малку маслиново масло и ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 30 минути.

– Кога ќе биде готово, посипете го со сецкан магдонос, рендана кора од лимон и испрскајте со сок од лимон. Послужете го со прилог по желба.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска