Риба со коричка од кикирики

Од:

Еден интересен рецепт за подготвување на риба …

Потребно е:
700 гр филети од некоја морска риба
1 јајце
150 гр бланширани кикирики
1 лажица соја сос
крупно мелена сува чили пиперка
сол
магдонос

за слатко-лутиот сос:
2 чешниња лук
1 луто пиперче
1 лажиче сол
1 лажица шеќер
2 млади кромидчиња
2 лажици соја сос
1 помала китка магдонос
3 лажици маслиново масло
1/2 лимон

Подготовка:
– Прво направете го слатко-лутиот сос. Во аван истолчете го лукот и лутото пиперче со сол и шеќер. Во добиената паста додадете сецканиот млад кромид, соја сосот, сецканиот магдонос, маслиновото масло и сокот од лимон. Убаво измешајте и додадете акоима потреба уште сок од лимон или шеќер.

– Кикириките истолчете ги во аван или крупно измелете ги. Додадете малку ситно сецкан магдонос, сол и чили по вкус.

– Изматете го јајцете со соја сосот. Секој филет риба поминете го низ изматеното јајце, а потоа едната страна увалкајте ја во смесата со кикирики.

– Во загреана тава на маслиново масло испржете ги парчињата риба, прво од страната со кикирики, а потоа и од другата страна.

– Во чинии ставете парче риба и по краевите прелијте ги со слатко-лутиот сос.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска