Едноставно ќе ја подготвите, а ќе ви приреди едно убаво слатко уживање …
Потребно е:
300 гр брашно
1 лажица кисело млеко
125 гр путер
100 гр шеќер
3 жолчки
1/2 кесичка прашок за пециво
на врв на нож сол
за филот:
120 гр шеќер
75 гр мелени ореви
3 белки
2 лажици мармалад од шипки
шеќер во прав, за посипување
Подготовка:
– Во еден сад ставете ги брашното, сол, шеќер, прашок за пециво, жолчките, на листови исечениот путер и киселото млеко. Замесете тесто. Замотајте го во пластична фолија и ставете го да стои во фрижидер од 30 до 40 минути.
– Округла тава со дијаметар од 24 см премачкајте го со масло и посипете со малку брашно.
– Извадете го тестото од фрижидер и поделете го на три дела. Двата дела изрендајте ги на крупно ренде на дното на тавата.
– Изматете цврст снег од белки, постепено додавајте го шеќерот и останатите состојки и матете додека да добиете хомогена смеса. Оваа смеса сипете ја преку наренданото тесто во тавата и израмнете ја со силиконска лажица.
– Одозгора изрендајте го преостанатиот дел од тестото.
– Ставете ја да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 40-45 минути. Проверете со чепкалка за заби дали е печена.
– Печената пита оставете ја да се изпади, исечете ја по желба, посипете ја со шеќер во прав и послужете ја.