Раженчиња од лосос

Од:

Лососот е риба богата со омега-3 масни киселини и секогаш треба да го подготвувате со задоволство …

Потребно е:
600 гр лосос
200 мл маслиново масло

за маринадата:
сол, бибер
рузмарин
маслиново масло

2 подолги тиквички

Подготовка:
– Раженчињата од лосос најдобро е да ги направите од најдобриот дел од лососот – таму каде што лососот е најдебел (видете ја сликата). Ако сте купиле готов филе од лосос тогаш внимателно извадете ја кожата и сите коски.

Раженчиња од лосос1

– Лососот исечете го на ленти, па на коцки со димензија 4х4 см. Коцките лосос ставете ги во еден сад и посипете ги со сол и бибер и оставете ги да стојат 20-30 минути.

Раженчиња од лосос2

– Тиквичките убаво измијте ги и исечете ги на тенки ленти. На крајот на секоја лента ставете по една коцка лосос и замотајте ги како ролат. Оставете ги да стојат 30-тина минути.

Раженчиња од лосос3

– Потоа набоцкајте ги на дрвени стапчиња за раженчиња и ставете ги да се печат на скара или пак на грил тава, отприлика околу 3 минути од секоја страна.

Раженчиња од лосос4

– Послужете ги топли. Може да ги посипете со малку маслиново масло.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска