Рафаело торта со јагоди и кокос

Од:

Фина, кремаста овошна торта едноставна за подготовка…

Потребно е:
за корите:
8 белки
12 лажици шеќер
140 гр кокос
2 лажици брашно
1 прашок за пециво

за жолтиот фил:
1 л млеко
8 жолчки
2 пудинга со вкус на слатка павлака
2 лажици брашно
2 ванилин шеќер
250 гр маргарин
40 гр шлаг пена во прав
60 гр млеко во прав

за филот од јагоди:
500 гр исчистени јагоди
200 гр шеќер
2 пудинга од јагоди
250 мл вода

за декорација:
шлаг
кокос
јагоди
чоколадо

Подготовка:
– Прво подгответе ја кората од кокос. Во еден сад изматете 4 белки во густ шлаг. Со постојано матење додадете 6 лажици шеќер.

– Измешајте 1 лажица брашно со 1/2 прашок за пециво и 70 гр кокос. Ова постепено додадете го во изматените белки и полека измешајте со дрвена лажица.

– Калап со дијаметар од 26 см обложете го на дното со хартија за печење и сипете ја подготвената смеса. Ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 20 минути.

– Истата постапка повторете ја за втората кора.

– Преминете на подготовка на жолтиот фил. Во еден сад изматете ги жолчките, пудингот од слатка павлака, брашното, шеќерот и ванилиниот шеќер со малку млеко, а остатокот од млекото ставете го да се вари. Кога ќе зоврие млекото додадете ја изматената смеса и варете на средна температура со постојано мешање додека да се згусне.

– Кремот покријте го со пластична фолија (за да не фати кора) и оставете го да се излади.

– Маргаринот на собна температура изматете го со шлагот во прав. Потоа додадете го во изладениот крем и измешајте. На крај додадете го и млекото во прав и повторно убаво измешајте.

– Кремот ставете го во фрижидер убаво да се излади барем 1 час пред да го намачкате.

– Преминете на подготовка на филот оа јагоди. Јагодите измелете ги во блендер или со рачен миксер. Не е потребно да ги направите кашести, можат да останат и мали парчиња.

– Измешајте ги пудингот од јагоди со 4 лажици шеќер и малку вода.

– Остатокот од шеќерот и вода додадете ги во јагодите и ставете да се варат околу 5 минути. потоа додадете ја смесата со пудинг и вратете го садот на рингла. Со постојано матење варете додека да се згусне.

– Почнете со филување на тортата.

– Една кора ставете на чинија и премачкајте ја со половина од врелиот фил со јагоди.

– На друга чинија ставете ја втората кора и прелијте ја со остатокот од филот од јагоди.

– Ставете ги двете кори во фрижидер околу 10 минути.

– Првата кора премачкајте ја со 8 полни лажици од жолтиот фил. на жолтиот фил ставете ја втората кора и исто премачкајте ја со жолтиот фил.

– Со остатокот од жолтиот фил премачкајте ја целата торта. Декорирајте ја по желба.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска