Пудинг од пченкарно брашно

Од:

Овој пудинг од пченкарно брашно по вкус малку потсетува на проја, само што е помек од неа …

Потребно е:
1 л млеко
250 гр пченкарно брашно
4 јајца
100 гр путер
500 гр сирење
50 гр растопен кајмак
сол, по вкус

Подготовка:
– Ставете го млекото да се вари и кога ќе почне да врие полека почнете да го додавате пченкарното брашно со постојано мешање за да не се создадат грутки. Сварениот качамак тргнете го на страна и оставете го да се излади.

– Во изладениот качамак додадете ги 4-те разматени жолчки, путерот, изренданото сирење и на крај додадете ги претходно изматените белки во густ шлаг. Додадете и сол по вкус само внимавајте затоа што сирењето е солено.

– Калапите премачкајте ги со путер и сипете ја корната смеса рамномерно во сите калапи, но внимавајте да не ги преполните.

Пудинг од пченкарно брашно1

– Растопете 50 гр кајмак и прелијте го преку смесата во калапите.

– Ставете ги да се печат во загреана рерна на 165 целзиусови степени околу 1 час. На крај проверете со чепкалка за заби дали се печени.

Пудинг од пченкарно брашно2

– Послужете ги топли со кисело млеко како додаток.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска