Прженици од брокула без брашно

Од:

Може да ги послужите како прилог или да ги јадете со јогурт …

Потребно е:
1 брокула
40-50 гр овесни снегулки, сомелени
40 гр пармезан, ситно изрендан
50 мл јогурт
2 рамни лажичиња мелен сув зачин
3 јајца
1 чешне лук, ситно сецкано
масло, за пржење

Подготовка:
– Брокулата исчистете ја и убаво измијте ја. Поделете ја на помали цветчиња и ставете ги во сад со ладна вода.

– Додадете 1 рамно лажиче мелен сув зачин и ставете да се вари. Кога ќе почне да врие варете уште 5 минути. Исцедете ги од водата и испасирајте ги.

– Додадете ги пармезанот, 1 рамно лажиче мелен сув зачин, јогурт, изматените јајца, сомелените овесни снегулки, лукот и убаво измешајте.

– Со влажни раце земајте од смесата и обликувајте ги како плескавици.

– Пржете ги во врело масло, од двете страни додека да добијат убава златно-румена боја.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска