Пролетна торта со јагоди

Од:

Вака вкусна торта долго не сте пробале.

Состојки:

15 белки од јајца
20 лажици шеќер
200 гр мелени лешници
1 дл млеко
2 лажици брашно
1 кг јагоди
200 мл слатка павлака
200 гр путер

Подготовка:

Изматете ги белките со 10 лажици шеќер и додадете ги мелените лешници. Изматете ги жолчките со 10 лажици шеќер и додадете млеко и брашно,па направете го филот на пареа.

Во изладениот фил додадете го кремасто изматениот путер и мешајте додека добро да се соедини.
Наредете кора, половина од филот, исецкани јагоди, втората кора, втората половина од филот, остатокот од јагодите и на крајот усте една кора. Премачкајте ја тортата со изматена слатка павлака и декорирајте по желба.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска