Превртен колач со карамел и банани

Од:

Како да ги искористите презреаните банани …

Потребно е:
за бисквитното тесто:
200 гр брашно
1 прашок за пециво
200 гр шеќер
125 гр путер
2 јајца
60 мл млеко
5 банани

за карамелот:
100 гр шеќер
60 гр путер

Подготовка:
– Загрејте ја рерната на 180 целзиусови степени.

– Тавата во која ќе го печете колачот премачкајте ја со путер.

– Направете го карамел. Во сад на рингла на тивко загрејте ги путерот и шеќерот додека да добијат убава светло кафена боја.

– За бисквитното тесто во еден сад изматете ги јајцата со шеќерот. Додадете ги млекото и растопениот путер.

– Во друг сад помешајте ги брашното и прашокот за пециво.

– Измешајте ги сувите и мокрите состојки и убаво изматете ги.

– Бананите исечете ги по должина на тенки парчиња.

– Во тавата прво сипете го карамелот, потоа наредете ги парчињата банана и на крај сипете ја смесата за тесто.

– Ставете да се пече во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска