Посна мусака од шамињони

Од:

Потребно е:
5 компири
2 моркови
1 пакување свежи шампињони
3 чешниња лук
1 шака ориз
1/2 луто пиперче
сол, бибер
ворчестер сос
маслиново масло

Подготовка:
– Компирите измијте ги, излупете ги и исечете ги на тркалца. Истото направете го и со морковите. Шампињоните измијте ги и исецкајте ги на подебели листови.

– На дното на тавата во која ќе ја печете мусаката ставете еден ред компири.

– Над компирите наредете ред шампињони, а над нив ред моркови.

– Оризот посипете го меѓу состојките. Распоредете го и сецканото лукче и неколку парчиња од лутата пиперка. посипете со сол и бибер  и прелијте со ворчестер сосот.

– Истата постапка повторете ја уште еднаш.

– Тавата покријте ја со алуминиумска фолија. Ставете да се пече во загреана рерна на 250 целзиусови степени околу 35 минути.

– Пред крај на печењето тргнете ја фолијата и оставете да се запече.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска