Полжавчиња со месо

Од:

Интересен начин на подготовка на пита со месо …

Потребно е:
500 гр кори за пита
600 гр мешано мелено месо
1 главица кромид
малку масло
сол, бибер

за преливот:
200 мл кисела павлака
100 мл млеко
2 јајца
1/2 кесичка прашок за пециво
малку сол
масло, за премачкување на корите

Подготовка:
– Кромидот ситно исецкајте го и пропжете го на малку масло.

– Додадете го меленото месо и продолжете да го пржите додека да порумени. по вкус зачинете го со сол и бибер.

– Земете една кора и премачкајте ја со масло. Распоредете по неа малку месо, завиткајте ја и потоа замотајте ја во круг. На истиот начин подгответе ги и другите кори.

– Полжавчињата наредете ги во тава обложена со хартија за печење.

– Посебно подгответе го преливот. Изматете ги павлаката, млекото, јајцата, прашокот за пециво и малку сол.

– Полжавчињата прелијте ги со подготвениот прелив и ставете да се печат во загреана рерна на 200 целзиусови степени додека да поруменат.

– Уште топлите полжавчиња извадете ги од тавата, оставете малку да се изладат и послужете ги.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска