Полжавчиња од тесто со шунка и кашкавал

Од:

Меки и вкусни залачиња од тесто …

Потребно е:
за тестото:
475 гр бело пченично брашно
50 гр пченкарно брашно
1 лажица шеќер
1 лажиче сол
50 гр путер
1 жолчка
330 мл млако млеко
1 кесичка сув квасец

за полнењето:
2 лажици сенф
6-8 парчиња шунка
4 лажици изрендан кашкавал по желба
малку семки од сончоглед

1 јајце, за премачкување

Подготовка:
– Во малку млако млеко измешате ги шеќерот, малку брашно и сувиот квасец. Садот ставете го на топло место да стаса квасецот.

– Во останатото млако млеко ставете го путерот исечен на листови и оставете да се растопи.

– Помешајте ги пченичното (450 гр) и пченкарното брашно и додадете ги разматената жолчка, солта, млакото млеко со растопениот путер и стасаниот квасец. Замесете тест со постепено додавање на преостанатото бело брашно. Треба да добиете меко и нелепливо тесто.

– Тестото ставете го во чист сад посипан со брашно, покријте го со крпа и оставете го да стасува на топло место околу 1 час.

– Сега уште еднаш премесете го тестото и поделете го на два дела. Секој дел развлечете го во форма на правоаголник (30х40 см) и со дебелина од 0,5 см.

– Корите премачкајте ги со една лажица сенф, посипете со семки сончоглед, наредете парчиња шунка и на крај изрендајте го кашкавалот. Замотајте ги корите како ролати. Исечете ги на тркалца со дебелина од 2,5 см. Од секој ролат ќе добиете 16 полжавчиња.

– Наредете ги полжавчињата во тава на хартија за печење, покријте ги со пластична фолија и оставете малку да нараснат 5-10 минути. Тргнете ја фолијата и премачкајте ги со изматена жолчка со малку млеко и сол.

– Ставете да се печат во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 20 минути.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска