Полнети лигњи

Од:

Потребно е:
8 средно големи лигњи
2 главици кромид, ситно сецкани
2 домати
100 гр средина од леб
100 мл млеко или супа
6 чешниња лук, ситно сецкани
1 јајца
1 китка магдонос
малку капари
2 ловорови листови
1 гранче мајчина душичка
100 мл бело вино
4 лажици маслиново масло
сол, бибер

Подготовка:
– Средината од лебот покиснете ја во млекото или супата.

– Исчистете ги лигњите. Исечете им ги краците и исецкајте ги ситно. Измешајте ги со сецканиот кромид и пропржете 5 минути на маслиново масло да добијат боја.

– Доматите кратко потопете ги во врела вода за да можете полесно да ги излупите. Исецкајте ги на коцкички. Додадете ги кај кромидот. Ставете сол и бибер и динстајте уште 10-тина минути. Тргнете ја тавата од рингла и оставете да се излади.

– Исцедете го лебот со рака и додадете го во горната смеса. Додадете уште 1 јаjце, мајчина душичка и половина од сецканиот лук.

– Со оваа смеса наполнете ги лигњите и затворете ги со чепкали за заби.

– Вака подготвените лигњи наредете ги во подмачкана со масло огноотпорна тава. Посипете ги со преостанатиот лук и додадете ги листовите ловор.

– Полијте ги лигњите со виното и 1/2 дцл врела вода.

– Покријте го огноотпорниот сад со алуминиумскла фолија и ставете да се пече во претходно загреана рерна на 180 целзиусови степени 15-тина минути. Потоа извадете ја фолијата, превртете ги лигњите и печете уште 15 минути.

– Пред служење посипете ги со сецкан магдонос и капари. Одозгора полејте ги со малку маслиново масло.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска