Полнет свински ролат

Од:

Одличен рецепт за богат семеен ручек.

Потребно е:
1,5 кг свински гради
2 чешниња лук
1 лажичка мелен ким
1 лажица масло
сол, бибер

за фил:
300 гр мешано мелено месо
150 гр пилешки џигери
2 јајца
1 лажица ситно сецкан кромид
150 гр замрзнат грашок
3 лажици ситно сечкан магдонос
2 лажици лебни трошки
сол, бибер

за сос:
500 мл бело вино

Подготовка:
– Извадете ја коската на свинските гради (или кажете му на месарот тоа да го направи за вас).

– Земете големо тавче за печење и во него ставете врела вода. Ставете го месото со кожата надолу, кон врелата вода и оставете го така 15 минути. Потоа, со нож направете засеци на кожата. Направете и длабок џеб во месото, засекувајќи по страните на кожата.

– Во маслото ставете ги ренданиот лук, мелениот ким и зачинете со сол и бибер. Оваа смеса втријте ја во кожата и во внатрешноста на месото. Вака подготвено месото, оставете го во фрижидер да отстои до следниот ден.

– Сите состојки за филот соединете ги во длабок сад и зачинете со сол и бибер. Со овој фил наполнете го џебот на месото. Отворот зацврстете го со кујнски конец за да не истече филот.

– Вака подготвени и наполнети гради ставете ги во тавче за печење намачкано со малку масло.

– Печете во убаво загреана рерна на 175 целзиусови степени, прво 1 час и потоа зголемете ја температурата на 200 целзиусови степени и печете уште 1 час.

– За време на печењето, превртувајте го месото и долевајте вода, по потреба.

– Кога ќе биде испечено месото, оставете го 30 минути да се одмори за да може полесно да се сече.

– Во тавчето во кое се печеше месото ставете 500 мл бело вино, измешајте со лажица и вратете во рерна околу 30 минути. Со овој сос прелијте го месото кога ќе го сервирате исечено на парчиња.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска