За вистинските гурмани…
Потребно е:
1 тркалезна векна леб
50 мл маслиново масло
1 лажиче оригано
1 лажиче црвен пипер
1 лажиче ситно сечкан лук
120 гр шунка
200 гр моцарела
300 гр печени пиперки во тегла
Подготовка:
– Исечете го лебот вертикално, притоа внимавајќи да не го засечете до долу.
– Измешајте ги маслото, ориганото, црвениот пипер и лукот. Со оваа смеса намачкајте ја внатрешноста на лебот.
– Секој засек наполнете го со парче моцарела, шунка и пиперка. Пиперките треба да бидат добро исцедени за да не биде лебот мокар.
– Лебот ставете го во тавче и во загреана рерна да се пече на 180 целзиусови степени околу 20 минути.
Забелешка: Филот може да биде разновиден: домати, маслинки, песто сос, артичоки, печени модри патлиџани, сирење, кашкавал, салами.