Погачици со сирење

Од:

Потребно е:
250 гр постаро, посолено кравјо сирење
250 гр путер или маргарин
250 гр брашно

за премачкување:
1 жолчка
1 лажичка млеко

Подготовка:
– Во еден сад изгмечете го сирењето со вилушка, посолете ако не е солено и измешајте го со путерот за да добиете еднолична маса.

– Постепено додадете го брашното и замесете тесто. Тестото ќе биде густо и лепливо. Покријте го со пластична фолија и оставете го да стои неколку часа во ладилник.

– Потоа тестото ставете го на набрашнета работна површина и развлечете го во форма на круг со дебелина околу 1 см.

– Со некоја помала чаша (може со чаша за ракија) вадете погачици и ставајте ги на тава обложена со хартија за печење. Чашата пред секое вадење ставете ја во брашно. Остатокот од тестото премесете го и повторно вадете погачици. Оваа постапка повторувајте ја додека не го потрошите целото тесто.

– Разматете 1 жолчка со 1 лажичка млеко и со ова премачкајте ги погачиците.

– Ставете ги да се печат во претходно загреана рерна на 180-220 целзиусови степени околу 20 минути или додека не добијат убава златна боја.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска