Погачици со фета сирење и власец

Од:

Брзи за подготовка, неодоливи и веднаш ќе ги снема …

Потребно е:
250 гр брашно
250 гр фета сирење
250 гр путер, на собна температура
прстофат сол
бибер
свеж власец
јајце, за премачкување
сусам, ким – за посипување

Подготовка:
– Во еден подлабок сад издробете го фета сирењето и измешајте го со путерот (оставете полна лажица од путерот на страна). Додадете сол, бибер и ситно сецканиот власец.

– Потоа додадете го брашното и замесете тесто. Тестото ќе биде густо и лепливо.

– Тестото ставете го на набрашнета работна површина и со раце или сукало развлечете го во форма на правоаголник. Намачкајте го со путер, а потоа преклопете го и повторно развлечете го. Истата постапка повторете ја додека да го потрошите целиот путер што го оставивте на страна.

– Потоа тестото замотајте го во пластична фолија и оставете го да стои неколку часа во фрижидер.

– Ставете го тестото на набрашнета работна површина и развлечете го со дебелина околу 1 см.

– Со модла или чаша вадете погачици и наредете ги во тава обложена со хартија за печење. Премачкајте ги со разматено јајце и посипете ги со сусам, ким или по желба.

– Ставете ги да се печат во загреана рерна на 180 целзиусови степени 15-20 минути или додека да добијат убава златно-кафена боја.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска