или морска погача …
Потребно е:
за тестото:
800 гр остро брашно
600 мл млака вода
1 лажиче сол
2 лажици маслиново масло
2 кесички сув квасец
за филот:
2-3 главици црвен кромид
300 гр домати пелати
3-4 конзерви солена риба (инчуни,…)
сол, бибер
оригано
магдонос
капари
Подготовка:
– Во еден сад измешајте ги сите состојки за тестотои замесете го. Оставете го да нарасне.
– За тоа време ситно исецкајте го кромидот и пропржете го на малку маслиново масло додека да омекне.
– Доматите пелати исецкајте ги изгмечете ги. Додадете ги кај пропржениот кромид.
– Зачинете со сол, бибер, оригано и сецкан свеж магдонос и оставете да се динста 10-тина минути. Тргнете ги на страна и оставете да се изладат.
– Во изладената смеса додадете ги сецканите риби од конзерва.
– Стасаното тесто поделете го на два дела, дниот треба да биде малку поголем од другиот.
– Тавата убаво премачкајте ја со маслиново масло. Поголемиот дел со сукало раширете го во форма на круг и ставете го на дното на тавата. Оставете малку повеќе тесто по краевите за да на крај може да ги споите двете теста.
– На тестото распоредете го изладениот фил.
– Сега развлечете го помалото тесто и ставете го на филот. Краевите на долното и горното тесто споите ги со раце.
– Погачата премачкајте ја со маслиново масло и сипете по малку масло на секој крај од погачата. Може да ја посипете со бибер, по желба.
– Оставете ја погачата да стои 10-тина минути, а потоа ставете ја да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 40 минути.
– Печената погача покријте ја со крпа и оставете ја да стои 10-15 минути.