Подгответе ја вашата „стаклена“ торта

Од:

Тортите на русинката Олга Носкова изгледаат нестварно најмногу поради глазурата која ја нанесува на нив. Глазурата во која додава различни хранливи бои на овие прекрасни торти им дава изглед како мермер.

Успеавме да дојдеме до оригиналниот рецепт за подготовка на оваа необична глазура …

Стаклена торта1

Потребно е:
20 гр желатин во прав
120 мл вода
300 гр гликоза
300 гр шеќер
150 гр путер
200 гр засладено кондензирано млеко
300 гр чоколадо
бои за храна

Подготовка:
– Потопете го желатинот во ладна вода.

– Во сад на рингла ставете ги гликозата, шеќерот и водата и оставете да провријат.

– Садот тргнете го од рингла и додаде го желатинот. Убаво измешајте.

– Потоа додадете го кондензираното млеко и повторно измешајте.

– Оваа смеса прелијте ја над чоколадото и путерот и мешајте додека да се изгубат сите меурчиња воздух.

– Глазурата користете ја на температура од 35 степени.

– Во глазурата може да додадете боја за храна по желба.

Стаклена торта2

Стаклена торта5

Стаклена торта3

Стаклена торта4

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска