Фин ароматичен ручек …
Потребно е:
600 гр мелено месо
1/2 лажиче сол со арома на лук
1/2 лажиче бибер
2 главици кромид, сецкан на тенкли ленти
2 лажици ситно сецкан лук
2 лажици брашно
1 лажица Ворчестер сос
2,5 чаши (од 250 мл) говетска супа
Подготовка:
– Во еден сад ставете го меленото месо и додадете ја солта и биберот. Измешајте убаво.
– Месото поделете го на 6 еднакви делови и од нив обликувајте плескавици.
– Во голема тава на рингла загрејте малку масло и ставете ги плескавиците да се пржат по 6 минути од секоја страна.
– На истата маснотија во тавата додадете го кромидот и динстајте го околу 6 минути. Потоа додадете го лукот и динстајте уште 1 минута, па крај додадете го брашното и пржете уште 2 минути.
– На крај додадете ги супата и Ворчестер сосот, измешајте и оставете да се крчка 15-тина минути.
– Пред крај на готвењето во сосот ставете ги плескавиците, оставете да се загреат и послужете.