Вкусни посни плескавици од риба …
Потребно е:
300 гр туна, од конзерва
500 гр ослич
200 гр сардина, од конзерва
100 гр лебни трошки
100 гр сварен ориз
10 чешниња лук
1 лажиче мелено морско оревче
2 главици кромид
сол, бибер
Подготовка:
– Осличот сварете го, исцедете го и оставете го да се излади.
– Изладениот ослич заедно со туната и сдардините ставете ги во блендер и ситно иситнете ги.
– Кромидот и лукот ситно исецкајте ги и пропржете ги на малку маслиново масло и додадете ги во садот кај иситнетите риби.
– Добиената смеса помешајте ја со претходно сварениот ориз и лебните трошки и зачинете со морско оревче, сол и бибер. Убаво измешајте за да се соединат сите состојки.
– Со раце земајте од смесата и формирајте плескавици. Пржете ги во врело масло.
– Како прилог со овие вкусни плескавици може да послужите варени компири или некој друг зеленчук.