Плескавици од леќа

Од:

… со фин прелив од кисела павлака и сок од лимета.

Потребно е:
1 луто црвено пиперче, ситно исецкано
2 чешниња лук, ситно сецкани или згмечени
1 помала главица кромид, ситно сецкан
1 морков, исецкан на коцкички
250 гр варена леќа
1 јајце + 1 белка, изматена
1/4 чаша (од 250 мл) лебни трошки
1 лажица ким
1 лажица маслиново масло

за преливот:
сок од 2 лимети
4 полни лажици кисела павлака
сол

Подготовка:
– На загреано масло пропржете ги лутото пиперче, кромидот, лукот и морковот додека не омекнат. Потоа оваа смеса помешајте ја со сварената леќа и додадете го јајцето, лебните трошки и кимот. Смесата треба да биде доста влажна и малку леплива.

– Земајте од смеасата со лажица и со раце формирајте топчиња. Потоа слескајте ги како плескавици (од оваа количина намирници треба да добиете 9 плескавици).

– Ставете ги да се пржат на загреано маслиново масло да добијат коричка и да поруменат од двете страни.

– Сега преминете на подготовка на преливот. Измешајте ја киселата павлака со сокот од лиметите и посолете по вкус.

Сервирање: На секоја плескавица од леќа ставете по малку од преливот од павлака и послужете. По желба одозгора можете да посипете со сецкан свеж магдонос.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска