Вкусни лесни плескавици, за вегетаријанци или шпак за оние кои водат сметка за својата линија …
Потребно е:
2 главици карфиол
3 чешниња лук, ситно сецкан
1 чаша (од 200 мл) брашно
2 јајца
150 гр кашкавал
1 лажица сецкан свеж магдонос
1/3 чаша топла вода
на врв на лажичето сол и бибер
маслиново масло за пржење
Подготовка:
– Карфиолот обарете го 5-6 минути во солена вода додека не омекне. Исцедете го и измијте го со ладна вода. Потоа ситно исецкајте го.
– Во еден сад измешајте ги карфиолот, брашното, лукот, изматените јајца, изренданиот кашкавал, магдоносот, сол и бибер.
– Додадете ја водата и измешајте убаво за да се соединат сите состојки и да добиете хомогена смеса. Смесата треба да биде доволно густа за да може со раце да обликувате плескавици.
– Плескавиците пржете ги на врело мало по неколку минути од секоја страна.