Вкусни и меки пецива со павлака …
Потребно е:
1 кг брашно
500 мл млако млеко
150 мл масло
2 лажичиња сол
50 гр свеж квасец
1 лажиче оцет
Подготовка:
– Во подлабок сад ставете 500 гр брашно, масло, сол, шеќер и издробениот квасец и со млако млеко замесете тесто. Додадете го преостанатото брашно и замесете глатко тесто.
– Оставете го тестото да стаса околу 20-25 минути. Поделете го на помали топчиња. Оставете ги топчињата да нараснат.
– Потоа развлечете ги топчињата со сукало, премачкајте ги со павлака и замотајте ги како на сликата. Потоа притиснете ги со рака и ставете ги да се пржат на врело масло. Пржете ги од двете страни додека да поруменат.