Питулици со павлака

Од:

Вкусни и меки пецива со павлака …

Потребно е:
1 кг брашно
500 мл млако млеко
150 мл масло
2 лажичиња сол
50 гр свеж квасец
1 лажиче оцет

Подготовка:
– Во подлабок сад ставете 500 гр брашно, масло, сол, шеќер и издробениот квасец и со млако млеко замесете тесто. Додадете го преостанатото брашно и замесете глатко тесто.

– Оставете го тестото да стаса околу 20-25 минути. Поделете го на помали топчиња. Оставете ги топчињата да нараснат.

– Потоа развлечете ги топчињата со сукало, премачкајте ги со павлака и замотајте ги како на сликата. Потоа притиснете ги со рака и ставете ги да се пржат на врело масло. Пржете ги од двете страни додека да поруменат.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска