Пита со спанаќ без кори

Од:

Неверојатно вкусна пита која многу бргу ќе ја подготвите …

Потребно е:
350 гр свеж или смрзнат спанаќ
1 страк праз
400 гр шампињони
100 гр фета сирење
6 јајца
150 гр изрендан кашкавал (гауда, ајдамер, ементалер)
2 лажици маслиново масло
сол и бибер, по вкус
125 мл млеко
125 мл павлака за готвење

Подготовка:
– Празот измијте го и исечете го на тенки листови. Шампињоните измијте ги и исечете ги на подебели листови. Спанаќот исчистете го, измијте го убаво и покрупно исечете го.

– Во подлабок сад на рингла сипете го маслото и на загреаното масло пропржете го празот додека не омекне. Потоа додадете ги сецканите шампињони. Динстајте ги додека не испари целата течност што ќе ја пуштат.

– Додадете го исецканиот спанаќ, посолете и побиберете и динстајте додека малку не омекне спанаќот. Потоа садот трнете го на страна и оставете да се излади убаво.

– Округла тава со дијаметар од 25 см намастете ја убаво со масло.

– Во еден сад ставете ги јајцата додадете ги половина од изренданиот кашкавал, павлаката и млекото, посолите и побиберите и убаво изматете со жица за матење.

– Во изладената смеса со спанаќ, додадете го крупно издробеното сирење и смесата со јајца и убаво измешајте. Оваа смеса сипете ја во намастената тава.

– Ставете да се пече во загреана рерна на 175 целзиусови степени околу 45 минути, но после 30 минути проверете со чепкалка за заби и смалете ја температурата на 160 степени и печете уште 10 до 15 минути.

– Печената пита посипете со преостанатиот изрендан кашкавал и вратете ја во рерна само да се растопи кашкавалот.

– Оставете ја питата да се излади, исечете ја на парчиња и послужете.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска