Пита со месо од готови кори

Од:

Како денешно предјадење подгответе ја оваа вкусна и брза пита …

Потребно е:
за првиот фил:
3 јајца
200 мл јогурт
120 гр гриз
100 мл масло
сол

за вториот фил:
450 гр мешано мелено месо
1 страк праз
1 јајце
1 лажиче мелена црвена пиперка
1 лажица гриз
20 гр пармезан
250 гр шампињони
100 мл масло
мелен сув зачин

500 гр кори за пита

Подготовка:
– Во еден сад ставете ги јајцата, маслото, јогуртот и гризот. Додадете сол по вкус и убаво измешајте за да се соединат сите состојки.

– Празот исецкајте го ситно, а шампињоните на листови.

– На малку масло пропржете го празот да омекне. Потоа во тавата додадете го месото. Додадете малку водичка и пржете го додека да омекне.

– Пред крај додадете ги шампињоните и зачините по вкус и динстајте додека не испари целата течност. Подготвениот фил тргнете го на страна и оставете го да се излади.

– Во изладениот фил додадете ги гризот, јајцето и пармезанот. Измешајте.

– Првата кор испрскајте ја со масло и поклопете ја со втората кора. Втората и третата кора испрскајте ги со првиот фил и поклопете ги со четврта кора. На оваа кора нанесете од вториот фил.

– Корите замотајте ги како ролат и ставете ги во намастена тава. Повторувајте ја истата постапка додека не ги потрошите сите кори и сите состојки. Треба да добиете три ролати.

– Оставете малку од првиот фил за премачкување на готовите ролати пред да ги печете.

– Ставете ги да се печат во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 35 минути.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска