Пита со блитва и козјо сирење

Од:

Потребно е:
500 гр готови тенки кори за пита
700 гр исецкана свежа блитва
150 гр издробено козјо сирење
60 гр сецкан праз
2 јајца
сол
150 мл маслиново масло

Подготовка:
– Округла тава намастете ја со малку масло и на дното распоредите 4 кори, така што од секоја кора половина да излегува надвор од тавата.

– Потоа ставете две згужвани кори.

– Исецканата блитва посолете ја и убаво измешајте ја.

– Во посебен сад ставете го издробеното сирење, ситно сецканиот праз, јајцата и маслиновото масло. Убаво измешајте.

– Над корите ставете малку блитва, а потоа распоредете малку од филот. Потоа ставете 5 згужвани кори и повторно блитва, па од филот и така вкупно 4 пати. Одозгора прекријте со две кори и преклопете со половината од корите што висеа надвор од тавата.

– Питата печете ја во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 50 минути.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска