Пирамида со вишни

Од:

Вкусен декоративен колач …

Потребно е:
450 гр исчистени и исцедени вишни
500 гр смрзнато лиснато тесто
800 мл млеко
10 полни лажици шеќер
1 кесичка ванилин шеќер
100 гр пудинг од ванила (во прав)
4 жолчки
170 гр путер
300 мл слатка павлака

Подготовка:
– Одмрзнатото лиснато тесто истенчете го со сукало во форма на правоаголник со димензии 30х25 см. Тестотo исечете го на 5 ленти.

– Вишните поделете ги на два дела. Едниот дел од вишните распоредете ги по средината на сите пет ленти наредени една до друга. Секоја лента замотајте ја во тенок ролат.

Пирамида со вишни1

– Ролатите наредете ги во тава обложена со хартија за печење на тој начин што крајот на тестото да биде од долната страна за да не се отворат додека се печат.

– Истата постапка повторете ја и со вториот дел од тестото. Вкупно треба да добиете 10 ролати.

– Ставете ги да се печат во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 30 минути.

– Во еден сад пенесто изматете ги жолчките. Додадете 300 мл млеко и пудингот во прав и убаво измешајте за да не останат грутки во смесата.

– Остатокот од млекото ставете го во еден сад на рингла заедно со шеќерот и оставете да проврие. Тогаш во млекото додадете ја смесата со жолчки и пудинг и со постојано мешање варете додека да се згусне. Овој фил оставете го да се излади.

– Путерот пенесто изматете го, додадете го во изладениот фил и убаво измешајте.

– На долгнавеста чинија за сервирање или послужавник наредете 4 ролати еден до друг. Премачкајте ги со филот од сите страни. Над нив наредете 3 ролати и повторно премачкајте ги со фил. Потоа два ролати, па фил и на крај 1 ролат.

Пирамида со вишни2

– Со остатокот од филот премачкајте ја пирамидата од сите страни и ставете ја да се излади во фрижидер пред да ја филувате со шлаг.

– Слатката павлака изматете ја да добиете густ шлаг. Со шлагот филувајте ја пирамидата.

Пирамида со вишни3

– Пирамидата убаво изладете ја во фрижидер пред да ја послужите.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска