Пилешко – Тоскана

Од:

Прекрасен рецепт за сите љубители на пилешко  месо. Месото подготвено на овој начин е сочно и неверојатно вкусно …

Потребно е:
4 поголеми црвени пиперки бабури
4 парчиња пилешки гради
100 гр свеж спанаќ
неколку лажици маслиново масло
по вкус мелен сув зачин, бибер
4 чешниња лук
300 гр моцарела, изрендана

Подготовка:

piletoskana
– Пиперките измијте ги, избришете ги и одсечете им ги врвовите и исчистете ги семките. Наредете ги во плитка тава и ставете ги да се печат во рерна на горната решетка 10-15 минути.

– Додека се печат пиперките, подгответе го месото. Измијте го белото месо, исушете го, ставете го во подебела пластична кеса и истолчете ги со дрвен чук, но не многу тенко. Месото посипете го со мелен сув зачин и бибер и секои парче премачкајте го со по една лажица маслиново масло. Сега одозгора посипете ги со ситно сецканиот лук.

– Измијте го спанаќот, исечете ги дршките и грубо исечете го. По една рака од спанаќот распоредете на секое парче месо, а над спанаќот и од ренданата моцарела (оставете малку од моцарелата).

piletoskana1

– Убаво притиснете сите состојки да се слепат на месото и цврсто замотајте ги како ролати. Одозгора премачкајте ги со маслиново масло.

– Пиперките извадете ги од рерна. Во секоја пиперка ставете по еден ролат од месо. Сега пиперките наредете ги во една малку намастена огноотпорна тава со отворот нагоре и ставете ги да се допечат во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 60 минути.

– Извадете ги од рерна и на сите ставете од преостанатата рендана моцарела. Повторно вратете ја тавата во рерна и допечете ги уште 5-10 минути, односно да се растопи сирењето и да добие убава боја.

– Пиперките сервирајте ги топли со пире од компири или печени компири, како гарнир.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска