Пилешко со шампињони и млад кромид во балзамико сос

Од:

Потребно е:
околу 600 гр пилешко бело месо
350 гр шампињони
3 млади кромидчиња, ситно исецкани
2 чешниња лук, ситно сецкани
1,5 лажиче мелена црвена пиперка
2 лажичиња нишесте
3 лажици балзамико оцет
250 мл слатка павлака
350 мл вода
1 коцка за зеленчукова супа
сол, бибер
околу 100 мл масло за пржење

Подготовка:
– Пилешкото месо исечете го на подолги парчиња. Додадете им сол, бибер, мелена црвена пиперка, нишесте и измешајте за да подеднакво се распоредат зачините на сите парчиња месо.

– Вака подготвеното месо испржете го неколку минути на врело масло додека не добие убава златна боја.

– Додадете ги сецканите кромитчиња и лукот, а потоа и шампињоните исецкани на ливчиња. Продолжете со пржењето на малку појака температура додека печурките не пуштат течност, околу 10 минути.

– Потоа додадете ја водата и коцката за супа и динстајте уште 20-тина минути на средна температура. Сега додадете го балзамико оцедот и слатката павлака и ако има потреба уште малку сол и бибер.

– Динстајте уште околу 5 минути и јадењето е готово. Послужете го топло, а како прилог додадете сварен ориз или пак пире од компири.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска