Интересен спој на состојки, а неверојатен кремаст вкус …
Потребно е:
500 гр пилешко бело месо
100 гр говетска пршута
2 помали страка праз
2 моркови
50 гр путер
2 чешниња лук
сол, мелен црн бибер
мелен сув зачин
200 мл бело вино
200 гр маринирани шампињони
1,5 лажица пармезан
1 китка магдонос
1 лажица кисела павлака
Подготовка:
– На загреано масло пропржете ги морковите исецкани на тркалца. Кога ќе омекнат додадете го ситно сецканото лукче и на мали коцки исецканото пилешко месо. Посипете со соли бибер, по вкус.
– Кога месото ќе побели сипете го белото вино, поклопете го садот и динстајте 15-тина минути. Потоа тргнете го капакот и динстајте уште 5 минути и додадете ги шампињоните, исечени на половинки и мелениот сув зачин, по вкус.
– Варете неколку минути и додадете го сецканиот магдонос, искинатата на парчиња пршута, павлаката и пармезанот. Измешајте и тргнете го садот од рингла.