Пилешко со блитва

Од:

Нашиот предлог за денешниот ручек…

Потребно е:
800 г пилешко бело месо
4 врзопи блитва
1 чешне лук
5 дцл млеко
3 лажици брашно
мелен сув зачин, по желба
малку сол
масло

Подготовка:
– Белото месо исечете го на ленти и посипете го со мелен сув зачин и сол. Пропржте го малку во тава на загреано масло.

– Блитвата убаво измијте ја и ставете ја да се вари во солена вода да омекне. Исцедете ја од вишокот течност и исецкајте ја ситно.

– Во помало тенџере ставете масло да се загрее. Додадете го сецканото лукче и кратко пропржете го.

– Смалете ја температурата и додадете го и брашното малку да се пропржи.

– Потоа додадете го и млекото со постојано мешање за да не ви се направат грутчиња и на крај сецканата блитва. Зачинете со сол по вкус. Варете со постојано мешање додека течноста не се згусне малку.

– Во огноотпорна тава наредете го белото месо и прелијте го со сосот од блитва.

– Тавата ставете ја да се запече малку во загреана рерна на 200 целзиусови степени.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска