Пилешки гулаш на шпански начин

Од:

За денешниот ручек подгответе го ова медитеранско јадење …

Потребно е:
2 лажици маслиново масло
1 цело пиле исечено на помали парчиња
450 гр пикантни колбаси
1 кг млади компири
1 главица кромид
4 чешниња лук
1 конзерва сецкани домати (400 гр)
180 гр црни маслинки
1 лажиче суво оригано
изрендана кора од 1 портокал
1 ловоров лист
сол и бибер, по вкус
мелен сув зачин, по вкус
малку мелена црвена пиперка
400 мл пилешка супа или вода

Подготовка:
– Пилето измијте го убаво, исушете го и исечете го на помали делови.

– Во подлабоко тенџере кое го собира во рерна ставете 2 лажици масло. Секое парче месо намачкајте го со масло и ставете го во тавата.

– Измијте ги убаво младите компири, исечете ги на половина и ставете ги во тенџерето. Исто ставете ги и колбасите исечени на тркалца.

– Кромидот исечете го на поголеми коцки, а чешнињата лукот на половина и ставете ги исто во тенџерето. Посипете со изренданата кора од портокал.

– На крај сипете ги доматите од конзерва, додадете ги маслинките и ловоровиот лист, зачинете и доадете сол и бибер по вкус.

– Прелијте со 400 мл пилешка супа или вода и поклопете.

– Тенџерето ставете го во загреана рерна на 200 целзиусови степени и оставете го да се пече околу 1 час. Потоа отворете го и оставете го да се допече уште 15 минути до половина час, односно додека се добие убав густ сос.

– Посужете го со сварен бел ориз или паста по ваш избор.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска